Pozovite: +381 (0) 69 / 55 65 029, Email: info@avenalab.com
Pozovite: +381 (0) 69 / 55 65 029
Email: info@avenalab.com
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

Alfa i beta voćne kiseline

α-hidroksi kiseline (AHAs), nazivaju se „voćne kiseline“ i uglavnom imaju eksfolijanti efekat. To su higroskopne supstance.  Ostvaruju efekat hidratacije i povećanja elastičnosti kože. U kozmetičke svrhe prvobitno je najviše upotrebljavana glikolna kiselina zbog male molekulske mase. Molekul glikolne kiseline čine samo dva C atoma, tako da ona najbolje prodire u dublje slojeve kože, ali je sa druge strane i mogućnost za iritacijom najveća. Osim glikolne, postoji širok asortiman AHA kao što su: mlečna kiselina (iz kiselog mleka, maslaca, jogurta, meda), vinska kiselina (iz grožđa, voća, ribizli), limunska kiselina (iz citrusa svih vrsta), jabučna kiselina (iz jabuka), glukonska kiselina (iz kukuruza). Neke AHA sadrže fenil grupu u bočnom lancu, što dovodi do povećanja lipofilnosti u odnosu na konvencionalne AHA koje su hidrosolubilne. Takve su bademova kiselina i difenil glikolna (benzilna) kiselina. Ove dve se često koriste u tretmanu masne kože i kože sklone aknama.Tačan mehanizam dejstva kozmetičkih proizvoda sa hidroksi kiselinama još uvek se ne zna. Najšire prihvaćena teorija je da one vezuju kalcijumov jon iz adhezivnih epidermalnih ćelija, mehanizmom heliranja. To dovodi do slabljenja međućelijskih veza, što za rezultat ima eksfolijantni efekat, odnosno uklanjanje mrtvih i suvih površinskih slojeva kože. Redukcija nivoa kalcijuma dovodi do bržeg rasta ćelija sa manjim stepenom diferencijacije, čime se povećava elastičnost i mekoća kože.  Najčešće se koriste α-hidroksi kiseline (AHAs), glikolna i mlečna, koje normalizuju pH kože, a delovanje zavisi od primenjene koncentracije. U koncentraciji do 3% vrše promenu pH na površini kože, a u koncentraciji od 10% dovode do promena pH i u dubljim slojevima kože. Najnovija generacija polihidroksi kiselina su tzv. bionske kiseline, a tipičan predstavnik je laktobionska kiselina. Laktobionska kiselina, je polihidroksi kiselina, koja nastaje glukozidnim povezivanjem glukonske kiseline (polihidroksi AHAs) i monosaharadnim šećerom, galaktoze. U skorije vreme se u proizvodima za negu kože zajedno sa AHA koriste i beta hidroksi kiseline (engl. Beta Hydroxy Acids, skr. BHAs). Najviše korišćena beta hidroksi kiselina je salicilna kiselina (INCI: Salicylic Acid). Takođe se koriste i njene soli (natrijum salicilat) i estri (najviše je korišćen C16 estar salicilne kiseline), ali imaju slabije efekte od salicilne kiseline na koži. Salicilna kiselina ima lipofilna svojstva, što omogućava bolje prodiranje u pore kože, eksfolijantno delovanje i uklanjanje sebuma kod otvorenih komedona. U anti-age formulacijama, poboljšava izgled, teksturu i ton kože i doprinosi tome da sitne bore i pigmentovane promene budu manje vidljive. Salicilna kiselina je u kozmetičkim proizvodima zastupljena u koncentraciji od 1 - 2%, pri čemu je pH opseg proizvoda od 3 do 4.

Citric Acid

Limunska kiselina /Antioksidans / Acidulant

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU