Radno vreme: od 8h - 16h radnim danima. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Pitanje: Da li se prilikom izrade gela sa Carbopol Ultrez 10 vrši neutralizacija rastvorom NaOH, i ako se vrši u kom procentu u odnosu na ukupnu masu gela koji se neutralizuje. I koji rastvor NaOH je u pitanju?

Odgovor: Prvi korak u izradi karbopolnog gela je merenje pH vode. Ukoliko je pH ispod 7, recimo 6 ili manje, potrebno je izvršiti blagu alkalizaciju vode odnosno dodati par kapi triethanolamina (TEA) ili 20 g 1,8% rastvora NaOH. Treba znati da za potpunu neutralizaciju 1g suvog karbopola potrebno je dodati 0,4 g natrijum hidroksida. U 20 g 1,8% rastvora natrijum hidroksida ima 0,36 g NaOH. Kad se postigne blaga alkalizacija vode i to se potvrdi novim merenjem pH, može se pristupiti dodavanju Carbopol Ultrez 10 u vodu i to blagim posipanjem uz mešanje štapnim mixerom. 

Pogledajte video: Making a Clear Gel with Carbomer

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Pitanje: Koliki je rok trajanja 1% hijaluronskog gela i kako ga čuvati ?  

Odgovor: Hijaluronski gel treba čuvati u dobro zatvorenoj bočici, na tamnom i suvom mestu. Ukoliko nije konzervisan treba ga držati u frižideru na temperaturi od 4 do 8°C. Može se koristiti prema potrebi u periodu od 8 do 72 h, a ukoliko se pažljivim rukovanjem mikrobiološki ne kontaminira maksimalno do 14 dana. Ukoliko je zaštičen adekvatnim konzervansom, recimo benzyl alkoholom u kombinaciji sa dihidrosirćetnom kiselinom ili samo fenoksietanolom, rok trajanja mu je produžen do godinu dana. Preporućuje se korištenje sterilnih rukavica kako bi se sprečilo mikrobiološko zagađenje. Kontaminacija hijaluronskog gela mikroorganizmima prouzrokovati će gubitak viskoznosti gela i ukoliko se to dogodi takav gel se ne bi trebao više koristiti. 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Pitanje: Koliki je rok trajanja kozmetičkog proizvoda koji je konzervisan Benzylalcohol DHA ?

Odgovor: Benzylalchohol DHA je konzervans širokog spektra i ubraja se u prirodne konzervanse (nije sintetski). Sastoji se od benzilalkohola (aromatični alkohol) (87%), dihidroksisirćetne kiseline (8%) i vode (5%). Predstavlja efikasnu zamenu za parabene. Na svetlosti to je obojena tečnost, blagog mirisa. Rastvorljiv je u vodi, alkoholu, glikolima. Eko-sertifikovan je (klasifikovan kao ekološki prihvatljiv materijal prema regulativi EU, prihvaćen i od strane Whole Foods). Vrlo je efikasan protiv gram-pozitivnih bakterija (stafilokok, streptokok), a nešto je slabije delotvoran protiv gram-negativnih bakterija. Umereno je efikasan u sprečavanju razvoja kvasnica i plesni (slabije delotvoran prema plesnima). pH senzitivan, najefikasniji u rasponu pH 2-6. 

Preporučena koncentracija je između 0.2-0.8%. U Brazilu i Evropi maksimalne koncentracije su 1.15%. Nije dozvoljena upotreba u aerosolima. Kompatibilan je sa praktično svim sirovinama. Može se direktno dodavati u formulaciju na temperaturi ispod 40°C .

Rok trajanja proizvoda koji je zaštićen ovim konzervansom iznosi u proseku oko 12 meseci, no ukoliko se kozmetički proizvod čuva u neadekvatnim uslovima rok trajanja je kraći. Treba znati da vremenom benzil alkohol oksidira i prelazi u aldehidni spoj - benzaldehid, koji se lako prepoznaje  jer ima specifičan miris na badem.

Dihidroksisirćetna kiselina je efikasna protiv gljivica, no ponekad može uzrokovati efekat bojenja proizvoda u žuto , tkz."yellowing effect". To se može sprečiti dodatkom BHT ili natrijum metabisulfita. Ako se koristi zajedno sa anionskim surfaktantima kao što su sulfati i sa cocoamidopropil amidom, može doći do potamnjenja kozmetičkog proizvoda tkz. "darkening effect" .

Benzylalcohol DHA je proizvod američke firme Making Cosmetics, BiosControl® Synergy BAS italijanske firme Roelmi HPC , a Geogard 221 švajcarske firme Lonza Ltd. Sva tri proizvoda su dostupna i možete ih naći na našem sajtu i naručiti.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU