Radno vreme: od 8h - 16h radnim danima. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

09.02 Površinski aktivne supstance (surfaktanti ili tenzidi) i sapuni / Surfactants & Soaps

01. Površinski aktivne supstance (surfaktanti ili tenzidi) 

PAM (površinski aktivne materije) (surfaktanti, tenzidi) su amfifilne materije, organske prirode koje u malim količinama imaju osobinu da se adsorbuju na površinama ili međupovršinama i pri tome znatno menjaju površinsku ili međupovršinsku energiju. U zavisnosti od HLB vrednosti PAM se mogu klasifikovati na sledeći način: 

A) antipeneća sredstva 

B) V/U emulgatori

C) sredstva za kvašenje

D) U/V emulgatori 

E) deterdženti 

F) posrednici za rastvaranje (solubilizatori/korastvarači). 

Na tržištu postoji veoma veliki broj PAM, koje su različitog hemijskog sastava, od različitih prozvođača i imaju zaštićena (komercijalna) imena. PAM imaju široku primenu u kozmetičkoj industriji:  1)sastavni su deo preparata za pranje, koji se posle ispiraju sa kože (šamponi, tečni sapuni, geli i pene za kupanje i tuširanje) i tu imaju ulogu deterdženata (sindeta) pene, peru 2) u kozmetičkim emulzijama (emulzioni losioni i kremovi) imaju ulogu emugatora 3) ostale primene (paste za zube, geli, losini rastvori) tu imaju ulogu solubilizatora ili sredstava za kvašenje. 

Od osobina PAM, koje su značajne za kozmetičke proizvode treba izdvojiti da: I) dobro pene i peru II) predstavljaju U/V i V/U emulgatore III) solubilizuju ili predstavljaju kvaseća sredstva.

 

02. Sapuni 

Temeljno čišćenje je prvi korak u efikasnoj nezi kože. Proizvodi za održavanje čistoće u prvom redu imaju zadatak da kožu, kosu, nokte, zube, usnu šupljinu očiste od nećistoća i većine mikroorganizama, prirodne sekrete (sebum i znoj), izumrlele ćelije kao i ostatatka kozmetičkih proizvoda. Poseban oprez se mora voditi, sa ciljem da se zaštnitni – vodenomasni film ne ošteti, čestom upotrebom proizvoda za čišćenje. Zaštnitni -  vodenomasni film kod starijih osoba, kao i osoba sa suvom kožom, se značajno teže obnavlja. Proizvodi za čišćenje moraju biti blaga i odgovarajućeg pH, da ne isušuju kožu, a da odstranjuju nečistoće.

Voda je osnovno higijensko sredstvo za održavanje čistoće. Savremeni čovek u civilizovanoj sredini troši za svoje higijenske potrebe oko 150L vode dnevno. Koža ne podnosi svaku vodu podjednako. Za naročito suvu, nežnu kožu bolja je meka voda. Meka voda za razliku od tzv. tvrde vode sadrži malo ili nimalo kalcijumovih soli. Meka voda je kišnica, otopljen sneg, destilovana voda. Tvrda voda je bunarska, izvorska, voda iz vodovoda. Dugotrajna primena tvrde vode za pranje može izazvati crvenilo i bolove naročito kod suve kože. Treba takođe znati da u tvrdoj vodi sapun slabije penuša, ali bolje ispira.

Najstariji proizvodi za ovu primenu su sapuni poznati kao tvrdi, toletni sapuni (pH 9,5 – 10,5). Svaki sapun i anjonski deterdžent u vodi stvara micele, a one imaju veliki afinitet za ulja i druge masne komponente uključujući i nečistoće sa kože lica, ali i sebum sa površine kože. Zato česta primena sapuna i deterdženata u dužem vremenskom periodu, neminovno isušuje kožu. 

Voda sama po sebi ne može da očisti lice. Mora se koristiti blagi surfaktant (deterdžent) koji za sebe veže prljavštinu i nežno je uklonja sa kože. Važno je odabrati proizvode koji su nežni za kožu. Često pranje običnim sapunima ili agresivnim surfaktantima (anjonskog tipa) može oslabiti barijeru kože: tako što menja pH kože iz njenog prirodnog, blago kiselog stanja (5,6 - 6,2) prema neutralnom ili čak baznom pH, samim tim umanjujući sposobnost kože da se bori protiv bakterija; tako što poremeti balans proteina u rožnatom sloju i tako što uklanja lipide koji štite kožu (masti koje povezuju kožu u epidermisu)

Tvrdi sapuni su najstariji oblici proizvoda za čišćenje lica. Prvi sapuni su bili Na- i TEA- sapuni (Na stearate, TEA stearate), alkalnog pH (9,0 – 10,5). To su čvrsti, prerađeni uglavnom natrijumovi sapuni, koji imaju ujednačenu strukturu, glatki su i sjajni, neprovidni ili providni, beli ili obojeni, svrsishodno namirisani, a smeju biti slabo alkalni (sadržaj slobodnih alkalija najviše do 0,05%). Toaletni sapuni treba da sadrže minimum 78,0% masnih kiselina, smeju da sadrže do 15,0% vode i isparljivih supstanci, do 3,0% neosapunjenih masnoća, zatim do 1,5% materija nerastvorljivih u vodi i do 1,0% materija nerastvorljivih u etanolu. Čvrstina sapuna zavisi od sapunske osnove od koje su toaletni sapuni izgrađeni. Za izradu sapuna koriste se kvalitetne masnoće (palmino, kokosovo, maslinovo ulje kao i životinjske masti). Lako se rastvaraju u destilovanoj i mekoj vodi uz stvaranje pene i pranje nečistoća. Kvalitetniji sapuni su izrađeni neutralizacijom masnih kiselina. Najblaže na kožu deluju sapuni masnih kiselina sa 14 – 18C atoma, a najviše iritira laurinska kiselina, zatim kaprilna, pa oleinska. Dugotrajna primena sapuna menja kiseli pH kože i mogu da isušuju kožu.

“Kiseli sapuni”/ Sindeti (sintetski deterdženti)

S obzirom na to da klasični toaletni sapuni, zbog svoje alkalne reakcije slabe prirodno kiseli vodenomasni film na površini kože, za čišćenje suve kože preporučuje se primena proizvoda bez sapuna (engl. soap free), odnosno proizvoda na bazi sindeta. Sindeti su moderna alternativa sapunima. Oni se sastoje od sintetskih tenzida ili od smeše sintetskih tenzida i alkalnih sapuna. Sindeti su grupa površinski aktivnih materija iz kategorije sintetskih deterdženata, koji pene, dobro peru i u vodi daju kisele pH vrednosti, često u području pH kože (5 do 6). Prilagođeni su fiziološkom pH kože i obično sadrže dodatne masne komponente za nadoknadu oštećene/ uklonjene lipidne frakcije sc kao što su više masne kiseline (palmitinska, stearinska), tečni parafin i vazelin, voskove, biljna ulja i dr. Kao sastojak sindeta često se koristi i glicerol, jer na koži ostvaruje efekat hidracije.

Kao osnovne materije upotrebljavaju se anjonski, nejonski i amfoterni tenzidi. To su natrijum – lauriletarsulfat, derivati sulfonske kiseline, derivati betaina, estri šećera i masnih kiselina, alkanoamidi masnih kiselina (npr. kokoamido-dietanolamid) i drugi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU