Radno vreme: od 8h - 16h radnim danima. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

09.01 Eksfolianti ili abrazivi / Exfoliants

Eksfolijanti (abrazivi) su jedinjenja koja mogu da eliminišu gornji sloj mrtvih epidermalnih ćelija na koži, čime ostavljaju kožu glatku, svežiju... Rezultat pilinga je promovisanje cirkulacije krvi u koži i povećanje prometa površinskih kožnih ćelija. Piling se može postići mehanički čišćenjem kože čistačima koji sadrže male, tvrde čestice (pilinge) ili takođe hemijski primenom čišćenja koji sadrže aktivne sastojke sa efektom pilinga (npr. alfa-hidroksi kiseline, beta-hidroksi kiseline i dr.).

Eksfolijacija bi trebala biti sastavni dio redovne dnevne nege kože kojom se uklanjaju mrtve ćelije koje zatvaraju pore pa je to jedan od načina čišćenja kože. Osim što zaglađuje, poboljšava tonus i mekoću kože, eksfolijacijom se poboljšava struktura kože, podstiče obnavljanje i uopšteno koža poprima zdraviji izgled.

Odstranjivanjem mrtvih ćelija kože podstiče se obnavljanje novih pa se na taj način koža sama obnavlja. Obnovljena koža ima veću mogućnost apsorpcije preparata za negu – seruma, krema, krema za zaštitu od sunca, čime je njihov efekat puno bolji.

Kozmetički proizvodi za piling kože obuhvataju dve grupe proizvoda, zavisno od kozmetički aktivne supstance koju sadrže. Prozvodi koji sadrže čvrste čestice određene veličine (mikročestice), koje dovode do mehaničke eksfolijacije namenjeni su za mehanički piling kože. Mehanički piling je jednostavna metoda koja se može primenjivati u okviru svakonevne nege. Ako sagledamo tržište, kozmetički proizvodi za tretman mehaničkog pilinga najčešće su gelovi mada mogu da budu i kreme, ali znatno ređe. 

Proizvodi čija kozmetički aktivna supstanca dovodi do hemijske eksfolijacije, namenjeni su za hemijski piling kože. Hemijski piling kao bezbedna i ekonomična metoda estetskog poboljšanja zauzima sve značajnije mesto kako u estetskom tako i u medicinskom tretmanu različitih dermatoza i tako smanjuje potrebu za invanzivnim i skupim hirurškim i laserskim metodama. Treba naglasiti da se termin " hemijski piling " uglavnom odnosi na metodu koja se sprovodi u specijalizovanim ordinacijama i da ih rade dermatolozi (ili adekvatno obučeni lekari) koristeći različite kategorije proizvoda, u zavisnosti od promena koje na koži postoje i efekta koji se želi postići. Zato se veoma često pored kozmetičkih proizvoda koriste dermokozmetički i dermofarmaceutski preparati (lekovi), često kombinovano. Kombinovana primena preparata omogućava kontrolisano uklanjanje slojeva kože u cilju stimulacije njenog obnavljanja. S tim u vezi su proizvodi namenjeni za profesionalnu upotrebu veoma često agresivni, pa je veoma važno da budu adekvatno primenjeni. Uglavnom su jednostavne formulacije i proizvodi su tipa rastvora ili gelova. 

Razvojem kozmetologije značenje termina "hemijski piling" je proširen jer je primenom kozmetičkih proizvoda odgovarajućeg sastava, u okviru kućne nege, moguće postići blagu eksfolijaciju površinskih slojeva kože i stimulisati njeno obnavljanje, čime se postižu veoma dobri efekti tokom duže primene. Ovi proizvodi su znatno manje agresivni, sadrže iste ili slične kozmetički aktivne sastojke, kao i oni koji su namenjeni za profesionalni tretman, ali u nižim koncentracijama koje dovode do površinske deskvamacije. 

Kozmetički aktivne supstance (KAS) u proizvodima za hemijski piling su: glikolna, mlečna, limunska, bademova, fitinska, salicilna, laktobionska, piruvinska, trihlorsirćetna kiselina, retinol, rezorcinol. 

Najčešće se koristi glikolna kiselina u različitim koncentracijama; npr. glikolna kiselina za kućni piling (5-20%, pH 4-6) ili profesionalni piling (20-70%, pH 1-2), ali samo od strane dermatologa ili lekara specijaliste estetske medicine. 

Primena ovakvih kozmetičkih proizvoda doprinosi očuvanju zdrave, glatke, elastične kože, sprečava pojavu i smanjuje postojeće znakove hronološkog i fotostarenja kože.

 

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU