Radno vreme: od 8h - 16h radnim danima. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

02.16 Vitamini / Vitamins

Vitamini

Savremena naučna istraživanja su fokusirana na pronalaženju aktivnih supstanci kozmetičkih proizvoda koji će zadovoljiti težnju ka sjajnoj i blistavoj koži, „večnoj mladosti“ i lepoti. U svetu punom novih kozmetički aktivnih supstanci (KAS), koje su u različitim fazama ispitivanja, vitamini drže čvrsto svoju poziciju omiljenih sastojaka u kozmetičkim proizvodima dugi niz godina. Mnoge kozmetičke linije za njegu kože sadrže upravo vitamine kao aktivne supstance. Korisnici veruju da su kozmetički proizvodi sa vitaminima efikasni i bezbedni, a kozmetičke kompanije pokušavaju da ih učine stabilnijim i lakše dostupnim ćelijama kože.

Vitamini mogu da ostvaruju različite povoljne efekte na koži, kao što su poboljšanje celokupnog izgleda, posvetljivanje hiperpigmentacija, antioksidativno delovanje (neutrališu slobodne radikale na koži), vlaže i omekšavaju kožu, a utiču i na struktuiranje dlake kose. Prema EU Uredbi 1223/2009 o kozmetičkim proizvodima (KU) zabranjena je upotreba vitamina D2 (ergokalciferol), D3 (holekalciferol), tretinoina (retinolna kiselina) i njegovih soli u kozmetičkim proizvodima.

Interes za vitamine A, E i C u kozmetičkim proizvodima traje decenijama, ali je znatno pojačan s obzirom na njihovu ulogu u zaštiti kože od štetnog UV zračenja i kao anti-age supstance. Osim njih, danas se kao kozmetički aktivne supstance koriste i određeni vitamini B grupe, najviše pantenol i niacinamid.

 Vitamin A (retinil palmitat)

Opis: Vitamin A (retinil palmitat) je visoko aktivan vitamin, rastvorljiv u mastima sa različitim efektima na kožu (sinonim: retinol palmitat). Aktivnost mu je 1,7mio IU/g. Rastvorljiv je u ulju soje. Vitamin E (tokoferol) je dodat kao antioksidant. To je zlatna uljana tečnost, blagog mirisa. Umerljivo je rastvorljiv u alkoholu, meša se sa uljima, nerastvorljiv je u vodi.

INCI ime: Retinyl palmitate

CAS: 79-81-2

Delovanje na kožu: Retinoidi su klasa supstanci, koji obuhvataju alkoholni oblik vitamina A (retinol) i njegove prirodne i sintetske derivate. Kao lipofilne molekule mogu da penetriraju u kožu i difunduju u epidermalne ćelije (keratinocite). Mnoga istraživanja upućuju na njihov pozitivan efekat u epidermisu i dermisu kože. Retinol (INCI: Retinol), retinaldehid (INCI: Retinaldehyde) i retinil estri (INCI: Retinyl Acetate, Retinyl Propionate, Retinyl Palmitate) su tzv. kozmetički retinoidi i popularni su kao kozmetički aktivne supstance i u savremenim kozmetičkim proizvodima, najviše sa anti-age delovanjem. Retinoidi pokazuju svoj efekat na molekularnom nivou, regulisanjem transkripcije gena i uticajem na aktivnosti poput ćelijske diferencijacije i proliferacije.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Vitamin A i njegovi derivati su verovatno najviše korišteni vitamini u kozmetičkim proizvodima. Mogu se dodati brojnim kozmetičkim proizvodima za kožu (kremovi, losioni, maske, serumi). Na osnovu mišljenja evropskog Komiteta za bezbednost potrošača (engl. Scientific Committee on Consumer Safety; skr. SCCS), iz decembra 2016. godine, maksimalna koncentracija retinola, retinil palmitata i retinil acetata (izražena u retinol-ekvivalentima), u uobičajenim kozmetičkim proizvodima u EU, ne treba da bude veća od: - 0,3 %, u kremovima za lice i ruke, kao i u drigim kozmetičkim proizvodima koji ostaju na koži ili se spiraju sa kože; - 0,05 %, u losinima za telo.

Najčešći zajednički neželjeni efekat retinoida je retinoidni dermatitis („retinoidna reakcija“), koju karakterišu svrab, peckanje na mestu primene, eritem, te deskvamacija ćelija kože. Uglavnom se može javiti tokom prvih dana primene kozmetičkog proizvoda sa retinoidima. Takođe, retinoidi povećavaju osetljivost kože prema UV zračenju, tako da i fotosenzitivnost nije redak neželjeni efekat tokom primene retinoida. Upotreba retinoida u dnevnoj njezi kože zahteva obavezno nanošenje proizvoda za zaštitu kože od sunca sa SPF 15 (najmanje) i što je moguće manje izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti.

Jedan od problema u proizvodnji kozmetičkih proizvoda sa retinoidima je izrazita nestabilnost vitamina A i derivata, naročito u prisustvu kiseonika i svetlosti. Proizvodnja i pakovanje kozmetičkih proizvoda sa retinoidima bi trebalo da se vrši u okruženju sa minimalnim prisustvom kiseonika i svetlosti. Takođe, treba voditi računa o unutrašnjem (primarnom) pakovanju finalnog kozmetičkog proizvoda i njegovoj nepropustljivosti za kiseonik i svetlost.

Vitamin B3/ Niacinamid

Opis: Niacinamid je u vodi rastvorljivi oblik niacina, To je esencijalni vitamin grupe B, poznat kao vitamin B3. USP kvaliteta. Čistoća 99-100%, pH 6-7,5 (5% vodeni rastvor). Beli prah, praktično bez mirisa. Lako rastvorljiv u vodi i etanolu, rastvorljiv u glicerolu.

INCI ime: Niacinamid

CAS: 98-92-0

Delovanje na kožu: Niacinamid je snažan antioksidans, a koža ga dobro podnosi. Potvrđeno je njegovo pozitivno dejstvo na kožu sklonu aknama. Efekat gela sa 4% niacinamida u nezi kože sklone aknama je uporediv sa efektima 1% klindamicin gela (Shalita i sar., 1995). Mukul i sar. (2011) su zaključili da vitamin B3 kao sastojak dermokozmetičkih proizvoda namijenjenih koži sklonoj aknama može da smanji crvenilo kože.

Takođe, niacinamid deluje kao inhibitor transfera melanozoma od melanocita do keratinocita, te dovodi do poboljšanja facijalnih hiperpigmentacija.

U kulturi fibroblasta, niacinamid povećava stvaranje kolagena, što dalje može da dovede do povećanja elastičnosti kože i smanjenja finih bora.

Jedna od mogućih uloga vitamina B3 je u biosintezi ceramida i ostalih lipida SC, što rezultuje smanjenjem transepidermalnog gubitka vode.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Niacinamid daje laganiju teksturu kozmetičkim proizvodima, što ga čini pogodnim za upotrebu u dnevnim kremovima. Sve više je zastupljen u kozmetičkim proizvodima zbog dobre podnošljivosti na koži i kompatibilnosti sa drugim sastojcima proizvoda. Uobičajeno se koristi se u koncentraciji 3,5-5 % u kozmetičkim proizvodima za njegu lica.

Najveći izazov u formulisanju kozmetičkih proizvoda sa niacinamidom i nikotinskim estrima je izbeći hidrolizu do nikotinske kiseline. Nikotinska kiselina, čak i pri niskoj koncentraciji može da izazove crvenilo kože. Poželjno je da pH proizvoda sa niacinom bude u opsegu od 4 do 7, kako bi se izbegla hidroliza. Upravo iz navedenih razloga izrada kozmetičkih proizvoda sa niacinamidom i kiselinama (npr. sa salicilnom kiselinom), kao i baznim sastojcima (npr. cink oksidom) je problematična.

Provitamin B5 (d-pantenol)

Opis: Provitamin B5 (sinonimi: D-pantotenil alkohol, pantotenol, dekspantenol) je analog alkohola analog pantotenske kiseline (vitamin B5). Aktivnost 75%. pH 8-9. Stabilizovan je i konzervisan sa 1% D-pantolaktonom.To je čista viskozna tečnost, bez ili slabog mirisa. Rastvorljiv je u vodi i alkoholu, ne u uljima.

INCI ime: D-panthenol, water

CAS: 81-13-0, 7732-18-5

Delovanje na kožu: Pantenol je stabilan, biološki aktivan oblik vitamina B5, odnosno pantotenske kiseline, a naziva se i provitamin B5. Pantotenska kiselina je viskozna uljana tečnost, veoma higroskopna. Pantenol je stabilniji i lakše rastvorljiv u vodi i alkoholu i uglavnom se koristi u kozmetičkim proizvodima. Pantotenska kiselina je uključena u sintezu koenzima A.

Raspoloživ je u dva oblika: dekstrogirni izomer, d-pantenol i racemski oblik, dl-pantenol. l-pantenol se ne konvertuje u organizmu u pantotensku kiselinu. d-pantenol je fiziološki dva puta aktivniji od racemskog oblika, o čemu treba voditi računa pri izboru sirovina za izradu kozmetičkih proizvoda .

Ova aktivnost se odnosi na regeneraciju ćelija kože. Sa druge strane, na efekat vlaženja, poboljšanje strukture kose i sjaj kose, d- i dl-pantenol imaju jednaku aktivnost.Primena d-pantenola na koži dovodi do ćelijske regeneracije, a pantenol stimuliše proliferaciju fibroblasta i obnavlja tkivo kada se primeni na koži. Osim toga, održava kožu vlažnom i elastičnom. Koristi se u mnogim kozmetičkim i dermokozmetičkim proizvodima kao dobar ovlaživač kože, da umiri iritiranu kožu i kod dece, u proizvodima kod osipa i iritacije kože.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Preporučene koncentracije pantenola u proizvodima za njegu kože su 0,5-5 %, u proizvodima za njegu kose 0,1-5 %, u proizvodima za njegu noktiju 1 %. Meša se sa vodom, etanolom, metanolom i propilenglikolom. Nerastvorljiv je u uljima i mastima. Lako se inkorporira u vodenu fazu kozmetičkog proizvoda. Stabilan je u pH opsegu 4,0 do 7,5 (optimalan pH je 6,0).

 Vitamin C (Ascorbyl palmitate) 

Opis: Askorbil palmitate je liposolubilni estar askorbinske kiseline. Poseduje bolju stabilnost i sposobnost penetracije u kožu u odnosu na askorbinsku kiselinu. Ima antioksidantna svojstva, pa ne dolazi do obojenosti kozmetičkog proizvoda u žutu boju zbog nestabilnosti askorbinske kiseline. Takođe, „hvata“ slobodne radikale u koži i prevenira nastanak bora. To je belo-žućkasti prah, bez mirisa. Rastvorljiv je u ulju i alkoholu, nerastvorljiv u vodi.

INCI ime: Ascorbyl palmitate

CAS: 137-66-6

Delovanje na kožu: I vitamin C ima pozitivne efekte na koži. Međutim, slobodan vitamin C (askorbinska kiselina) je veoma nestabilan i lako gubi aktivnost. Noviji derivati vitamina C, koji mogu biti hidrosolubilni (askorbil glukozid, askorbil laktozid, natrijum i magnezijum askorbil fosfat), amfifilni (trinatrijum askorbil palmitat fosfat, etil askorbinska kiselina) ili liposolubilni (askorbil palmitat, tetraizopalmitoil askorbinska kiselina) su poboljšane stabilnosti u odnosu na askorbinsku kiselinu. Inkapsulacija vitamina C u različite nosače omogućava dobru stabilnost ovog vitamina i njegovu kontrolisanu isporuku ćelijama kože.

Ascorbic Acid (Askorbinska kiselina) 

Vitamin C (INCI: Ascorbic Acid) je hidrosolubilni antiokidans, koji ima široku primenu u kozmetičkim proizvodima. U organizmu se nalazi u redukovanom obliku kao l-askorbinska kiselina ili u oksidovanom obliku kao l-dehidroaskorbinska kiselina. Ovaj biološki redoks sistem je važan za metaboličke procese koji se odvijaju u vezivnom tkivu. Oralno uzimanje vitamina C ne povećava njegov nivo u koži, jer je transport iz gastrointestinalnog trakta ograničen. Štaviše, nivo vitamina C opada sa godinama i drugim faktorima, kao što su pušenje i zagađenost životne sredine. Vitamin C u koži igra važnu ulogu u fotoprotekciji i prevenciji pojave znakova starenja kože.

Vitamin C se rutinski koristi u kozmetičkim proizvodima, jer poseduje antioksidanta svojstva i inhibira enzim tirozinazu, koji učestvuje u sintezi melanina. U in vitro i in vivo studijama 1990 god. je pokazano da vitamin C iz kozmetičkih proizvoda može prevenirati i korigovati znakove starenja kože.

Vitamin C je esencijalan kofaktor u biosintezi kolagena. Vitamin C je takođe neophodan i za prelazak molekula prokolagena iz fibroblasta u ekstracelularni prostor. Bez dovoljne količine vitamina C narušava se formiranje kolagenih vlakana. Zbog dejstva na sintezu kolagena, vitamin C, posledično ima efekat na smanjenje bora i zatezanje kod ostarele kože.

Vitamin C je postao popularan KAS u kozmetičkim proizvodima posle sunčanja, jer se pokazalo da se suprotstavlja stvaranju ROS, uzrokovanog UV zračenjem. U istraživanjima devedesetih godina XX vijeka je pokazano da vitamin C primijenjen na koži, u kombinaciji sa UVA ili UVB filterima, u kremovima za zaštitu od sunca, poboljšava zaštitu u poređenju sa upotrebom samo krema za sunčanje. Kombinacija vitamina C i E takođe pruža zaštitu od UVB zraka. Međutim, pokazano je da vitamin C daje mnogo bolju zaštitu od vitamina E, kada je u pitanju fototoksično djelovanje UVA zraka na kožu. Vitamin C, kao snažan antioksidans redukuje oksidovani oblik vitamina E i vraća ga u njegov aktivni oblik, te se na taj način ponovo iskorištavaju antioksidantna svojstva vitamina E. Vitamin C, u obliku losiona za eksfolijaciju kože se koristi za dnevnu njegu, jer blago pilira kožu, uz vlaženje/hidriranje.

Sposobnost vitamina C da smanji hiperpigmentacije je posledica inhibicije enzima tirozinaze. Čist vitamin C (u obliku askorbinske kiseline) je zastupljen u kozmetičkim proizvodima za posvetljivanje (izbeljivanje) pega i fleka, u koncentraciji od 3-5%, ali i do 10%.

U kozmetološkoj literaturi se vitamin C kategoriše kao posvjetljujuća KAS, koja je bezbedna za melanocite, ali zbog nestabilnosti se često kombinuje sa drugim depigmentišućim KAS (ekstrakt soje ili korena sladića). Za posvetljivanje kože se koriste serumi (losioni) sa 10% vitamina C, čiji pH je u kiselom području (pH 2,0-3,0), što je ispod najnižeg pH kozmetičkih proizvoda za duži kontakt, zbog čega su ovakvi kozmetički proizvodi svrstani u tzv. profesionalnu kozmetiku i mogu se koristiti od strane dermatologa ili primjenjivati uz njihove savjete i nadzor.

U kozmetičkim proizvodima se Askorbil palmitate koristi u koncentraciji 0,0003% do 0,3%. Osim kao KAS, ova supstanca se decenijama koristi kao dobar liposolubilni antioksidans u kozmetičkim proizvodima, lekovima i hrani.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Vitamin C se smatra visoko bezbednom KAS, može se primjenjivati svakodnevno, u toku dužeg vremenskog perioda. Može se bezbedno kombinovati sa drugim KAS (UV filteri, derivati vitamina A, glikolna kiselina). Retko se poslije primene zapažaju peckanje, eritem i suvoća kože. Ovakve promene brzo se povlače posle primjene proizvoda za vlaženje kože. Dodatno upozorenje za proizvode sa vitaminom C se odnosi na primenu u predelu oko očiju – ne preporučuje se primjena na kožu oko očiju.

Problem izrade kozmetičkih proizvoda sa vitaminom C je izrazita hemijska nestabilnost. Faktori koji utiču na stabilnost, odnosno povećavaju brzinu razgradnje vitamina C su: visoki pH, povišena temperatura, prisustvo kiseonika i jona metala. Razgradnja, praćena žućkastom bojom proizvoda, može se nastaviti ubrzano, a zavisi i od tipa formulacije, pakovanja, uslova čuvanja. Stoga se posebna pažnja usmerava na formulaciju, ali i na ispravno pakovanje proizvoda - u ambalaži nepropusnoj za svetlost i vazduh. Da bi se očuvala stabilnost vitamina C u kozmetičkom proizvodu, potrebno je da pH proizvoda bude ispod 3,5, pa čak i ispod 3,0.

Takođe, kako bi se rešio problem stabilnosti, sintetisani su derivati vitamina C, poboljšane stabilnosti. Koji god derivat da se upotrebi, on se mora konvertovati u l-askorbinsku kiselinu, kako bi ispoljio svoje efekte na koži. Osim toga, inkapsulacija vitamina C u različite nosače može da da dobre rezultate u pogledu očuvanja stabilnosti ovog vitamina i kontrolisanja isporuke u kožu. Inkapsulacija se više preporučuje u poređenju sa hemijskom modifikacijom. Razlozi su višestruki, a najviše to što hemijska modifikacija može da izmeni bioaktivnost vitamina C.

Vitamin C (tetrahexyldecyl ascorbate)

Opis: Vitamin C tetraheksildecil askorbat je estar vitamin C. Ima odličnu penetraciju kroz slojeve kože. Utiče povoljno na zaštitu ćelija od UVB zraka. Održivost ćelija kože povećava se do 30% u odnosu na l-askorbinsku kiselinu. To je bistra žućkasta tečnost. Tetraheksildecil askorbat je rastvorljiv u ulju, a nerastvorljiv u vodi.

INCI ime: Tetrahexyldecyl ascorbate

CAS: 183476-82-6; 1445760-15-5 

Delovanje na kožu: I vitamin C ima pozitivne efekte na koži. Međutim, slobodan vitamin C (askorbinska kiselina) je veoma nestabilan i lako gubi aktivnost. Noviji derivati vitamina C, koji mogu biti hidrosolubilni (askorbil glukozid, askorbil laktozid, natrijum i magnezijum askorbil fosfat), amfifilni (trinatrijum askorbil palmitat fosfat, etil askorbinska kiselina) ili liposolubilni (askorbil palmitat, tetraizopalmitoil askorbinska kiselina) su poboljšane stabilnosti u odnosu na askorbinsku kiselinu. Inkapsulacija vitamina C u različite nosače omogućava dobru stabilnost ovog vitamina i njegovu kontrolisanu isporuku ćelijama kože.

Vitamin C (INCI: Ascorbic Acid) je hidrosolubilni antiokidans, koji ima široku primenu u kozmetičkim proizvodima. U organizmu se nalazi u redukovanom obliku kao l-askorbinska kiselina ili u oksidovanom obliku kao l-dehidroaskorbinska kiselina. Ovaj biološki redoks sistem je važan za metaboličke procese koji se odvijaju u vezivnom tkivu. Oralno uzimanje vitamina C ne povećava njegov nivo u koži, jer je transport iz gastrointestinalnog trakta ograničen. Štaviše, nivo vitamina C opada sa godinama i drugim faktorima, kao što su pušenje i zagađenost životne sredine. Vitamin C u koži igra važnu ulogu u fotoprotekciji i prevenciji pojave znakova starenja kože.

Vitamin C se rutinski koristi u kozmetičkim proizvodima, jer poseduje antioksidanta svojstva i inhibira enzim tirozinazu, koji učestvuje u sintezi melanina. U in vitro i in vivo studijama 1990 god. je pokazano da vitamin C iz kozmetičkih proizvoda može prevenirati i korigovati znakove starenja kože.

Vitamin C je esencijalan kofaktor u biosintezi kolagena. Vitamin C je takođe neophodan i za prelazak molekula prokolagena iz fibroblasta u ekstracelularni prostor. Bez dovoljne količine vitamina C narušava se formiranje kolagenih vlakana. Zbog dejstva na sintezu kolagena, vitamin C, posledično ima efekat na smanjenje bora i zatezanje kod ostarele kože.

Vitamin C je postao popularan KAS u kozmetičkim proizvodima posle sunčanja, jer se pokazalo da se suprotstavlja stvaranju ROS, uzrokovanog UV zračenjem. U istraživanjima devedesetih godina XX vijeka je pokazano da vitamin C primijenjen na koži, u kombinaciji sa UVA ili UVB filterima, u kremovima za zaštitu od sunca, poboljšava zaštitu u poređenju sa upotrebom samo krema za sunčanje. Kombinacija vitamina C i E takođe pruža zaštitu od UVB zraka. Međutim, pokazano je da vitamin C daje mnogo bolju zaštitu od vitamina E, kada je u pitanju fototoksično djelovanje UVA zraka na kožu. Vitamin C, kao snažan antioksidans redukuje oksidovani oblik vitamina E i vraća ga u njegov aktivni oblik, te se na taj način ponovo iskorištavaju antioksidantna svojstva vitamina E. Vitamin C, u obliku losiona za eksfolijaciju kože se koristi za dnevnu njegu, jer blago pilira kožu, uz vlaženje/hidriranje.

Sposobnost vitamina C da smanji hiperpigmentacije je posledica inhibicije enzima tirozinaze. Čist vitamin C (u obliku askorbinske kiseline) je zastupljen u kozmetičkim proizvodima za posvetljivanje (izbeljivanje) pega i fleka, u koncentraciji od 3-5%, ali i do 10%.

U kozmetološkoj literaturi se vitamin C kategoriše kao posvjetljujuća KAS, koja je bezbedna za melanocite, ali zbog nestabilnosti se često kombinuje sa drugim depigmentišućim KAS (ekstrakt soje ili korena sladića). Za posvetljivanje kože se koriste serumi (losioni) sa 10% vitamina C, čiji pH je u kiselom području (pH 2,0-3,0), što je ispod najnižeg pH kozmetičkih proizvoda za duži kontakt, zbog čega su ovakvi kozmetički proizvodi svrstani u tzv. profesionalnu kozmetiku i mogu se koristiti od strane dermatologa ili primjenjivati uz njihove savjete i nadzor.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Vitamin C se smatra visoko bezbednom KAS, može se primjenjivati svakodnevno, u toku dužeg vremenskog perioda. Može se bezbedno kombinovati sa drugim KAS (UV filteri, derivati vitamina A, glikolna kiselina). Retko se poslije primene zapažaju peckanje, eritem i suvoća kože. Ovakve promene brzo se povlače posle primjene proizvoda za vlaženje kože. Dodatno upozorenje za proizvode sa vitaminom C se odnosi na primenu u predelu oko očiju – ne preporučuje se primjena na kožu oko očiju.

Problem izrade kozmetičkih proizvoda sa vitaminom C je izrazita hemijska nestabilnost. Faktori koji utiču na stabilnost, odnosno povećavaju brzinu razgradnje vitamina C su: visoki pH, povišena temperatura, prisustvo kiseonika i jona metala. Razgradnja, praćena žućkastom bojom proizvoda, može se nastaviti ubrzano, a zavisi i od tipa formulacije, pakovanja, uslova čuvanja. Stoga se posebna pažnja usmerava na formulaciju, ali i na ispravno pakovanje proizvoda - u ambalaži nepropusnoj za svetlost i vazduh. Da bi se očuvala stabilnost vitamina C u kozmetičkom proizvodu, potrebno je da pH proizvoda bude ispod 3,5, pa čak i ispod 3,0.

Takođe, kako bi se rešio problem stabilnosti, sintetisani su derivati vitamina C, poboljšane stabilnosti. Koji god derivat da se upotrebi, on se mora konvertovati u l-askorbinsku kiselinu, kako bi ispoljio svoje efekte na koži. Osim toga, inkapsulacija vitamina C u različite nosače može da da dobre rezultate u pogledu očuvanja stabilnosti ovog vitamina i kontrolisanja isporuke u kožu. Inkapsulacija se više preporučuje u poređenju sa hemijskom modifikacijom. Razlozi su višestruki, a najviše to što hemijska modifikacija može da izmeni bioaktivnost vitamina C.

 Vitamin E (dl-α tocopheryl acetate) 

Opis: Vitamin E dl-α tokoferil acetat je u vodi nerastvorljiv vitamin. Nastaje esterifikacijom sirćetne kiseline i tokoferola. Čistoća> 98%. pH 6-8. Aktivnost: 1000 IU po 1g rastvora (oko 1ml). To je bistra viskozna, žuta tečnost, blagog mirisa. Rastvorljiv je u alkoholu i uljima,a nerastvorljiv u vodi.

INCI ime: Tocopheryl acetate

CAS: 7695-91-2 / 58-95-7

Delovanje na kožu: Vitamin E (tokoferol) je čest sastojak kozmetičkih proizvoda za njegu kože. Međutim, mnogo više se koriste njegovi estri (acetat, linoleat, sukcinat, nikotinat), koji su hemijski stabilniji. Vitamin E, posebno prirodnog porekla, dovodi do usporavanja nastanka i prividno smanjuje postojeće bore, sprečavajući lipidnu peroksidaciju ćelijskih membrana pod uticajem slobodnih radikala, ali i hidriranjem kože. Zbog izražene nestabilnosti, vitamin E se koristi u obliku estara, a često inkapsulira u različite nosače.

Najvažnije uloge vitamina E su: zaštita kože od štetnog delovanja UV zraka, vlaženje kože, usporavanje stvaranja bora i poboljšavanje mikrocirkulacije u koži. Takođe, vitamin E ima i ulogu antioksidansa i sprečava oksidacije liposolubilnih sastojaka kozmetičkih proizvoda.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Tokoferol i tokoferil acetat se dominantno koriste u kozmetičkim proizvodima, zbog iritacije koju su izazivali estri tokoferil nikotinat i linoleat, u koncentracijama do 0,1% kao antioksidansi u kozmetičkim proizvodima, a u višim koncetracijama (1-25%) kao kozmetički aktivne supstance, odnosno hvatači slobodnih radikala na/u koži.

Jedan od najčešće korištenih antioksidanasa u kozmetičkim proizvodima je dl α-tokoferol, uobičajeno u koncentraciji do 0,1%. Navodi se da najbolji antioksidantni efekat ima dl α-tokoferil polioksietilen sukcinat u koncentraciji 0,25%, zatim dl α-tokoferil linoleat (1%), dl α-tokoferil acetat (0,5%) i na kraju dl α-tokoferol u koncentraciji od 0,05%. Kada kozmetički proizvodi sadrže sastojke koji se lako oksiduju, kao što su vitamini, biljni ekstrakti, biljna i etarska ulja, koristi se α-tokoferol u kombinaciji sa askorbil palmitatom. Oni djeluju snažno antioksidantno. Takođe, ova dva sastojka u kombinaciji sa BHT mogu da preveniraju nastanak kancerogenih nitrozamina u šamponima i drugim proizvodima za njegu kose. Da bi se sprečilo obrazovanje nitrozamina i/ili nitrozamida, u kremove i losione tipa emulzija se dodaju askorbinska kiselina i dl α-tokoferol.

Vitamin E se sve više koristi u proizvodima za zaštitu od sunca, jer bez obzira koji se UV filter koristi, jedan deo UV zraka penetrira u kožu i može da izazove lančanu reakciju slobodnih radikala. Osim što deluje kao „čistač“ slobodnih radikala, koji nastaju u koži pod uticajem UV zraka, vitamin E ima sposobnost da apsorbuje UVB zrake (apsorpcioni maksimum vitamina E je 290 nm). Prema navodima radne grupe ispred EU iz 2002.godine tokoferol, tokoferil acetat i tokoferil sukcinat apsorbuju UVB zrake.

Vitamin E je čest sastojak proizvoda koji usporavaju nastajanje sitnih i dubljih bora (anti-age proizvodi), ali isključivo posle duže primene ovih proizvoda. Usporavanje pojave sitnih bora se može objasniti sposobnošću vitamina E da vlaži kožu, čime se povećava fleksibilnost ćelijskih zidova. Kako vitamin E „hvata“ slobodne radikale i sprečava lipidnu peroksidaciju kolagenih vlakana, smanjuju se degenerativne promene u dermisu, odnosno usporava se pojava dubljih bora.

U literaturi je navođeno da α-tokoferol, α-tokoferol nikotinat, α-tokoferol acetat i α-tokoferol sukcinat povoljno utiču na mikrocirkulaciju, što je posledica stabilizacije membrane kapilara.

Tokoferil acetat je veoma čest sastojak u proizvodima za njegu kože, za zaštitu od sunca, za njegu kože posle sunčanja. Ruževi za usne, a posebno štapići za njegu i zaštitu usana sadrže 1-25% vitamina E.

Vitamin E je nerastvorljiv u vodi i nestabilan u prisustvu toplote i kiseonika, tako da su to dodatne poteškoće koje otežavaju izradu kozmetičkih proizvoda i onemogućavaju njegovo dejstvo na koži. U proizvodnji kozmetičkih proizvoda, α-tokoferol treba dodavati na temperaturi ispod 40 °C, pošto na višim temperaturama može da izgubi boju. Za izradu kozmetičkih proizvoda se kao znatno stabilniji koristi tokoferil acetat, ali ga treba koristiti u većim koncentracijama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU