Radno vreme: od 8h - 16h radnim danima. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

02.07 Ovlaživači (sredstva za zadržavanje vlage) / Humectants

OVLAŽIVAČI KOŽE (engl. MOISTURISERS) / KONDICIONERI KOŽE

Da bi koža uspešno ispunjavala svoju zaštitnu i barijernu ulogu važno je da bude hidrirana, jer tada korneociti imaju jači tonus, elastičniji su i čvršće su veze između njih. Samim tim je manja mogućnost prodora agenasa iz spoljašnje sredine, pa je i manji gubitak vlage iz organizma. Adekvatna hidracija kože doprinosi boljoj elastičnosti i gipkosti kože, pa je ona jedra, blistava i sjajna. Bolja elastičnost kože smanjuje mogućnost nastanka finih linija i neravnina, tj. hrapavost kože. Ovlaživači su danas obavezni sastojci svih anti-age proizvoda, a naročito seruma i krema za negu kože u području oko očiju.

Najviše je zastupljena hijaluronska kiselina (HA), ali se koriste i pantenol, vitamin E, hidrolizati proteina i peptidi, ali i brojne kozmetički aktivne supstance biljnog porekla, poput određenih biljnih ekstrakata ili izolovanih komponenti.

Emolijensi (lat. emolientum - sredstvo za omekšavanje kože, odnosno supstance koje čini da koža bude meka i elastična), kao što su npr. ulja prirodnog ili sintetskog porekla koriste se širom sveta kao deo svakodnevne nege, za masažu, a posebno ih preporučuju u prevenciji i tretmanu suve kože i temenjače kod novorođenčadi, odnosno odojčadi i beba. 

Emolijensi obuhvataju široku grupu jedinjenja počev od vazelina, kao zlatnog standarda i ugljovodoničnih mineralnih ulja (parafinsko ulje) do relativno nemasnih estara kao što su izopropil palmitat ili izopropil miristat. Između ovih ekstrema se nalazi veliki broj masnih kiselina, masnih alkohola, triglicerida, voskova itd. U najčešće korišćene emolijense spadaju ceramidi, fosfolipidi, skvaleni, biljna ulja (npr. jojobino, maslinovo, sojino, avokadovo, kikirikijevo ulje, ulje pšeničnih klica) i različiti sintetski emolijensi (npr. cetil oleat, decil oleat, izopropil miristat, izopropil palmitat, ciklometikon, dikapril etar i dr.). Na osnovu efekta koji ostvaruju na koži, emolijensi su klasifikovani u četiri grupe: masne, protektivne, suve i adstrigentne emolijense.

Emolijensi omekšavaju kožu i omogućavaju njenu hidraciju, a neki poboljšavaju njenu barijernu funkciju. Emolijensi zamenjuju prirodne lipide kože, štite kožu, zadržavaju vlagu u koži i tako utiču na mekoću i teksturu kože.

Emolijensi povećavaju vlažnost i plastičnost na dva načina. Jedan je stupanjem u direktnu reakciju sa SC, a drugi je posredno zahvaljujući okluzivnom efektu i smanjenju transepidermalnog gubitka vode.

Uloga im je da popune prostore između deskvamirajućih keratinocita, kako bi pridoneli glatkoći kože. Omogućuju povećano povezivanje keratinocita uzrokujući ravnanje naboranih ivica pojedinačnih keratinocita. To vodi do glatke površine s manje trenja i više prelamanja svetlosti. Veliki broj emolijenasa deluje i kao humektansi i kao okluzivna sredstva.

Dugi niz godina različita istraživanja razmatrala su primenu lipidnih komponenti kožne barijere ceramida, holesterola i masnih kiselina u svrhu poboljšanja funkcije kožne barijere i time hidracije kože. Pokazalo se da nepotpune smeše nisu davale odgovorajuće rezultate. Ustanovljeno je da samo kompletna smeša holesterola, ceramida i esencijalnih/ neesencijalnih masnih kiselina u ekvimolarnom odnosu omogućavaju normalan oporavak kožne barijere, dok smeša u odnosu 3:1:1:1 ubrzava oporavak kožne barijere.

 

SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU