Radno vreme: od 8h - 16h radnim danima. Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028, Email: info@avenalab.com
Pozovite: 069/55-65-029 i 069/55-65-028
Email: info@avenalab.com
Proizvoda u korpi:
0
Ukupno 0,00 Din.

Tagetes Essential Oil
Kadifa etarsko ulje

Cena sa PDV-om:
350,00 Din.
Pakovanje
Pogledajte troškove dostave
Tagetes
icon-organic957
organic484
sustainably-sourced884
 • Tagetes Essential Oil

  Naziv sirovine: Etarsko ulje kadife (Mexican Marigold)   

  Botanički naziv: Tagetes Minuta 

  Sinonimi: Tagetes erecta L., Tagetes minuta L. var bipinata, Mexican Marigold, Khaki Bush, Southern Marigold, Wild Marigold, Indian Marigold. 

  Opis biljke: Kadifa (Tagetes) rod su jednogodišnje, uglavnom zeljaste biljke iz familije suncokreta (Asteraceae). Ustaljeno ime na engleskom govornom području je „marigold”. Ono je izvedeno iz „Marijino zlato”. Ovo ime se prvobitno odnosilo na sličnu biljku u Evropi, Calendula officinalis. Ovaj rod je prvi opisao Line 1753. godine. Vrste kadifa variraju u pogledu njihove veličine od 0,1 do 2,2 m.  Cvetovi se prirodno javljaju u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i beloj boji, često s kestenjastim tonovima. Cvetne glave su tipično (1-) do 4–6 cm u prečniku, generalno sa cvetićima raspoređenim u vidu radijalnih zrakova ili diskova. Kadife dobro uspevaju u skoro svim tipovima zemljišta. Najčešće kultivirani varijeteti roda Tagetes su poznati kao afrički marigoldi (što se obično odnosi na kultivare i hibride vrste Tagetes erecta), ili francuski marigoldi (čime se obično misli na hibride i kultivare vrste Tagetes patula, mnogi od kojih su razvijeni u Francuskoj). Takozvani signet marigoldi su hibridi koji su uglavnom izvedeni iz vrste Tagetes tenuifolia. Vrsta, T. minuta, se smatra u nekim delovima sveta invazivnom biljkom i kao takva se smatra štetnom. 

  Poreklo sirovine: Madagascar

  Metoda ekstrakcije: Destilacija vodenom parom 

  FEMA broj: 3040

  EINECS broj: 294-862-7

  Product Code:  PEO1152

  CAS: 8016-84-0; 91770-75-1

  INCI naziv: Tagetes Minuta Flower Oil

  Opis: 100% čisto, prirodno esencijalno ulje. Dobija se destilacijom vodenom parom iz cvetova biljke Kadifa (Tagetes Minuta). Ovo esencijalno ulje ne treba brkati sa uljem nevena (Calendula Oil), koje se vodi pod istim imenom (Marigold Oil).  Od aktivnih principa ulje sadrži: (Z)-B-Ocimene, Dihydrotagetone, (Z)-Tagetone, (Z)-Tagetenone, (E)-Tagetenone. Ulje je fototoksično, pa tretirana područja ne bi trebalo izlagati sunčevoj svjetlosti bar 24 h. Za lokalnu primenu koristi se u vrlo niskim koncentracijama (0,01%). Koristi se za uklanjanje kurjih očiju, bradavica, žuljeva, u tretmanu parazitskih infestacija i otpornih gljivičnih infekcija.  Izvor informacija: Julia Lawless, The Encyclopedia of Essential Oils (Updated Edition) (London: Harper Thorsons, 2014).

  Mirisna klasifikacija (nota): Top to Middle Note 

  Stabilnost i skladištenje: Čuvati u dobro zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, zaštićeno od sunčeve svetlosti. Ukoliko je skladištenje duže od 36 meseci, kvalitet treba proveriti pre upotrebe.

  Mere opreza: Pre prve upotrebe bilo kog etarskog ulja, potrebno je izvršiti test i proveriti da li postoji osetljivost na to etarsko ulje. Ova preventivna mera se preporučuje zbog mogućnosti individualnih reakcija preosetljivosti. Preporuka je da se 1 do 2 kapi etarskog ulja razblaži u 5 ml baznog ulja (maslinovo ili bademovo ) i zatim se ta mešavina nanosi na unutrašnju stranu podlaktice.

  Dokumentacija: Bezbednosni list (MSDS), Sertifikat analize, Deklaracija o alergenima, Index of IFRA Standards – 50th Amendment (2022)

  Dodatne informacije: Tagetes Essential Oil

 • SAZNAJTE VIŠE O NAŠEM CELOKUPNOM ASORTIMANU